RECEPT: CHILI OCH VITLÖKSOLJA

Receptdags! En skitgod olja som är bra att ha som bas i matlagning eller ringlad över en sallad. God att doppa nybakat bröd i och är dessutom svinigt lätt att laga. Det är denna jag rejvat över när jag pratat matlagning.
 
Tid: Beror helt på hur bra en är på att hacka. Men en kvart?
Du behöver: Ekologisk rapsolja, chili och vitlök. Jag svängde förbi Primör som är en ekologisk matvarubutik i mitt gamla kvarter. En vanlig Ica-butik duger såklart skitbra, men jag var lite hipsterskadad i somras när jag gjorde detta.
 
Vilken typ av chili och mängd vitlök man vill använda beror helt på smak, men jag gillar starkt så det blidde fem stycken spansk peppar, tre habaneros och lite mer än en hel vitlök. Skippa habaneron helt om inte skitstarkt och magsår är er grej.
 
Hacka sedan chilin tunt. Spansk peppar kan annars lätt bli lite hård och bitter i smaken. Skrapa bort alla frön om ni inte vill ha så starkt, but you know me. Yolo osv. Vitlöken hackas också i tunna skivor.
 
Nu till det läskiga. Oljan ska kokas upp. Värmer man inte oljan innan man häller upp allt på flaska så blir hållbarheten minimal och dessutom kommer det knappt smaka något, och det vill vi ju inte. Så koka upp en hel flaska olja men var försiktig eftersom att det blir svinvarmt. Det behöver inte stormkoka, utan när det börjar bubbla lite är det bara alla hälla över chilin och vitlöken, stänga av plattan och låta det dra tills allt har svalnat. Häll sedan över i en väl rengjord flaska (muy importante!) och avnjut sedan en svingod olja som kommer hålla i flera månader. Jag gjorde min i juli och den är fortfarande fräsch tack vare att vitlök är ett konserveringsmedel i sig.



KOMMENTERA HÄR:

NAMN:
Kom ihåg mig?

E-MAIL: (publiceras ej)

BLOGG:

KOMMENTAR:

Trackback